Çin’de Yükselen Devrimci Dalga ve Troçkinin Tasfiyeciliği -1930
ÇİN’DE DEVRİM UMUTLARI
Geçmiş başarısızlıkları ve yanlışlıkları üzerine derin düşüncelere dalan Troçki, sadece “muzaffer burjuvazinin öncülüğünde Çin için barışçıl bir kapitalist gelişme dönemini hayal ederek Çin devrimiyle ilgili temelde anti-Leninist olan fantastik! teorilerini haklı çıkarmaya çalışmakla kalmıyor, ayrıca, hatalı teorilerine dayanarak Çin’de Troçkist bir Muhalefet için ideolojik bir yapı oluşturmaya çalışıyor. 9 Eylül 1928 tarihli, Komintern’in Altıncı Kongresi’ndeki bir mektupta Troçki, “Çin Komünist Partisi’ne Çin’in şu an içinden geçtiği Chiang Kai-şek’in Stolyfin süreci için bir eylem programı” düzenlememesi nedeniyle hiç tereddüt etmeden Altıncı Kongreyi suçladı. ” (Militant, 15 Mart 19299).
“Bu sloganlar (önerdiği üç geçiş sloganı) için mücadele (parlamento kurulduğunda) mecliste de devam eder, devrim yeniden başladığı an, kentsel ve kırsal yoksullar tarafından desteklenen Sovyetler ve proletaryanın diktatörlüğü için savaş!a (sloganına) yönelmelidir “(Vurgulu orjinal.)”
Parlamento kurulduğunda “! Çin’de? Bu o kadar inanılmaz ki, Troçki’nin uykusunda konuştuğunu düşünmemek olasık dışıdır! Fakat ne yazık ki ona göre, Troçki uyanık gözüküyor. Sadece inatla haklı olduğu konusunda ısrar etmiyor, aynı zamanda başkalarını Çin’in durumunu yanlış değerlendirmekle suçluyor.
(iv) militaristlerin ve Kuominta.ng’nin gücünün devrilmesi.
(v) İşçi, köylü ve asker temsilcilerinin Sovyetlerinin iktidarının kurulması.
“Stolypin dönemi”, 1905’te devrimin yenilgisini izleyen Rus tarihinde o döneme verilen isimdir. Çarlık bakanı Stolypin’in, başta toprak yasası olmak üzere çeşitli reform önlemleri aldığı dönemdi. Rus Marksist tarihçi Pokrovski’nin sözleriyle, “Rusya’da endüstriyel kapitalizmin gelişmesi için geniş bir kapı açtı” (Pokrovsky, Rusya’da Devrimci Hareket Tarihinin Ana Hatları, Çince çeviri, Moskova Çin Emek Üniversitesi Baskısı 1928, s. 116) ). Stolypin’in reformları, uzun yıllar boyunca yeni bir devrimci dalganın yaklaşımını erteleyen Rusya için hızlı bir kapitalist gelişme dönemi başlattı. Çin için de benzer bir kapitalist gelişme dönemi, hiç kuşkusuzki “Chiang Kai-shek’in Stolypin döneminden” bahsettiğinde Troçki’nin aklındaki bu. Çin’in durumuyla ilgili bu tür bir anlayış onu doğal olarak herhangi bir yakın devrimci bakış açısından mahrum bırakmaktadır. Troçki, Eylül 1928’de Çin sorununu işte böyle anladı.
22 Aralık 1929 tarihli Çin Muhalefetçilerine yazdığı bir mektupta Troçki, “Zayıflayan ve yasadışı olmaya sürüklenen, Çin Komünist Partisinin siyasi görevi, burjuva-askeri diktatörlüğe karşı sadece işçileri değil aynı zamanda şehrin ve ülkenin en geniş toplumsal katmanlarını da harekete geçirmektir. Bu nedenle mevcut şartlar altında en basit ve en doğal slogan olan “Kurucu Meclis” bu amaca hizmet etmeli. “(Militant, 25 Ocak 1930).
Troçki, tamamıyle abartılmış “Muzaffer karşı-devrim” kendi versiyonunu ve bunun sonucu olarak Kuomintang rejiminin istikrarlılığına olan kendi inancı nı, Çin kitlelerin yüksek devrimci öfkesinin önüne koyuyor; bu nedenle Troçki “kahrolsun Kuomintang Hükümeti ” ve “Sovyetlerin iktidarını kur” gibi tüm doğrudan devrimci sloganları bırakıyor ve utangaçca “Kurucu Meclis” gibi tarafsız bir slogan öne sürüyor. Troçki’nin derin karamsarlığı onu “genel devrimci perspektifi” tamamen Çinli kitlelerin ufku ötesinde ve sadece kendisi tarafından algılanabilir, çok, çok uzak bir geleceğe ertelemeye yönlendiriyor, ve “kitleleri harekete” geçirmek için askeri diktatörlüğün rejimine gerçekten karşı çıkabileceğimiz bir siyasi slogan” öneriyor .“ Kurucu Meclis ”sloganı, hem şehirdeki hem de ülkedeki askeri diktatörlüğe karşı hareketler, özellikle de hızla yayılan köylü gerilla savaşı, mevcut rejime karşı gözükara bir mücadele başlattığı içinde bulunduğumuz dönemde, kitlesel hareketlerin geliştiği genel bir kriz döneminde, Çin kitlelerini harekete geçirecek kadar güçlü ve devrimci bir slogan mı? Çinli kitleler gerçekten askeri diktatörlüğe karşı olmak zorundalarmı? Kasabalarda ve köylerde yürüttükleri gözükara mücadeleleriyle ve mevcut rejime karşı derin bir hoşnutsuzluğun ve düşmanlığın açık ve net tezahürleriyle, zaten kendilerini yarı feodal burjuva diktatörlüğüne karşı olduklarını pratikte göstermedilermi? Görülüyorki Troçki, bunlara inanmıyor.Bu nedenle, aynı mektupta şöyle diyor:
“ (Kurucu Meclis sloganı için RD ) Ajitasyon, Kurucu Meclis’e giden yolun askeri devralmaya karşı ve kitleler tarafından halk iktidarının ele geçirmesi olduğunu anlayan proletaryanın en azından, en çok gelişmiş kesilerinin bir propagandası ile desteklenmelidir. ”
“Kurucu Meclis” sloganı, tam olarak, 1927 yazında son devrimi ihanetleriyle “tasfiye” eden “Sol” Kuomintang Yeniden İnşacıların” merkezi politik sloganıdır.
(Wang Chin Wei, Chen Kung Po & Co. şimdi, Chiang Kai-shek’in yarı feodal komprador burjuva hükümetine karşı ulusal bir burjuva muhalefetinin rolünü oynuyor.)
Troçki, “Kurucu Meclis” sloganını ileri sürerek, Çin Komünist Partisini, devrimci bir pozisyondan Chiang Kai-shek rejimine “yasal” bir muhalefetin pozisyonuna! geri adım atmasını öneriyor.
15 Ekim 1929’da yayınlanan bir açıklamada, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Siyasi Bürosunun Troçkizmi “yüzde yüz Tasfiyeci pozisyon” olarak tanımlamasına şaşırmamak gerek.
DEVAMI
TROÇKİ VE ÇİN’DEKİ KÖYLÜ GERİLLA SAVAŞI
Kaynak
The Communist Volume 9, 1930
Çeviri : Erdoğan A https://yenidemokrasi.blogspot.com/2019/09/cinde-yukselen-devrimci-dalga-ve.html
2 Eylül 2019